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Dear Sir / Madam, 
 
Consultation on new permitted development rights1 
 
Thank you for the opportunity to comment on this consultation.  
 
The Chartered Institute for Archaeologists 
 
The Chartered Institute for Archaeologists (CIfA) is the leading professional body representing 
archaeologists working in the UK and overseas. We promote high professional standards and 
strong ethics in archaeological practice, to maximise the benefits that archaeologists bring to 
society, and provide a self-regulatory quality assurance framework for the sector and those it 
serves.  
  
CIfA has over 3,200 members and around 80 registered practices across the United Kingdom. 
Its members work in all branches of the discipline: heritage management, planning advice, 
excavation, finds and environmental study, buildings recording, underwater and aerial 
archaeology, museums, conservation, survey, research and development, teaching and liaison 
with the community, industry and the commercial and financial sectors.  
 
Rural development and agricultural permitted development rights 
 
General 
 
CIfA (together with the Council for British Archaeology and the Association of Local 
Government Archaeological Officers for England) submitted evidence to the Rural Planning 
Review on the 19th April 2016 in which the three bodies expressed concerns about the impact 
of extending permitted development rights on the historic environment and in particular upon 
heritage assets with archaeological interest. Those concerns remain and CIfA urges 
Government to address these issues in framing any further revisions of the Town and Country 
Planning (General Permitted Development) (England) Order 2015. 
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The response to all other issues raised in relation to the Housing White Paper is dealt with 
under separate cover. 
 
Specific Questions 
 
Question: Should the thresholds set out in Part 6, Class A of the Town and Country (General 
Permitted Development) Order 2015 (as amended) be amended, and if so: 
• What would be appropriate thresholds including size and height; 
• What prior approvals or further conditions would be required; and, 
• Are there other changes in relation to the thresholds that should be considered? 
 
39.1 Any changes to thresholds, especially in relation to development which involves ground 
disturbance, should take into account the potential impact of such development upon the 
historic environment and, in particular, upon buried remains. Ideally, where heritage assets of 
archaeological interest may be involved (including those which are undesignated), there 
should be the ability to prevent the exercise of permitted development rights or to impose 
conditions addressing archaeological issues. These concerns are only partially addressed 
through the prior approval process. 
 
Question: Do you consider that this proposal would be effective in creating more homes for 
rural workers, and if so: 
• How should the right be framed to best ensure homes are available to meet local need; 
and, 
• Should the new right have similar conditions to the existing Class Q right? 
 
40.1 No comment, save that changes of use (even involving no operational development) can 
have a significant effect upon the character and setting of heritage assets. Any new permitted 
development rights should be subject to the same exceptions as those which apply to Part 3 
Class Q rights, including exceptions for Article 2(3) land, scheduled monuments and listed 
buildings. 
 
If there is anything further that I can do to assist please do not hesitate to contact me. 
 
Yours faithfully, 
 

 
Tim Howard LLB, Dip Prof Arch 
Senior Policy Advisor 
 
 

                                                        
1https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/589763/Summary_of_responses

_to_the_technical_planning_consultation.pdf     
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